Samenvatting

Recensie door Wim Guillemyn op 23/05/2019
  • Metalfans score80

Een brok vinnige en fris klinkende Hardrock

Pluspunten

  • Goede sound en songs
  • Fijne vocals, snedig gitaarwerk en strakke ritmesectie
  • Eén van hun betere albums van de laatste tien jaar

Minpunten

  • Niet vernieuwend maar wel aangenaam om naar te luisteren

De geschiedenis van deze band schetsen in enkele lijnen is onmogelijk. We doen toch een poging. Ten eerste werd Whitesnake al in 1978 opgericht door David Coverdale die kort daarvoor Deep Purple had verlaten en ten tweede heeft de band al talloze bandwissels en hiaten gekend. De onbetwiste leider van de band was en blijft Coverdale. De man heeft de band talloze keren ontbonden en terug opgestart. De stijl is door de jaren ook veranderd. De eerste tien jaren zat er nog een blues-based aspect in hun muziek. Daarna kwamen de albums die pasten tussen de toenmalige hair metalbands: 1987 en Slip Of The Tongue. Dat leidde tot chart succes met o.a. Here I Go Again dat samen met Ad Vandenberg werd geschreven. Erna bracht Whitesnake jaren geen nieuw werk meer uit. Maar sedert 2008 staat de band er terug en brengen ze geregeld een nieuw album uit waarvan vooral Forevermore overal vrij goede kritieken heeft gekregen.

Wat kunnen we verwachten van Flesh & Blood? We moeten zeggen dat het album energiek klinkt. De band klinkt vinnig en als een geoliede machine. Ze spelen nu toch al verschillende jaren in deze samenstelling en dat helpt ook natuurlijk. Muzikaal klinkt het als een vintage Whitesnake: Groots klinkende hardrock, melodieus met veel uptempo nummers en hier en daar een midtempo ballad. Voor die vinnige en stevige rockers kan ik je verwijzen naar o.a. de single Shut Up and Kiss Me. Heel heerlijk gitaarwerk, bijtende vocals en een pakkend refrein. Ook de opener Good To See You Again heeft een heerlijke riff, een pompende ritmesectie en frisse vocals. Spontaan moet ik denken aan Livin’ The Dream van Uriah Heep. Niet omdat het nummer erop lijkt maar omdat zij na al die jaren ook terug een fris klinkend album hebben gemaakt. Trouble is Your Middle Name refereert muzikaal wat aan de moderne Alice Cooper. Daarnaast staan ook enkele middelmatige maar degelijke songs op het album, zoals het titelnummer. Echt zwakke nummers of opvullers staan er niet tussen want daarvoor zijn het te grote muzikanten. Naast die uptempo nummers hebben we ook nog nummers die meer naar een ballad neigen. Always and Forever is daar een goed voorbeeld van. De tekst blinkt niet uit van originaliteit maar gelukkig is de song wel goed en niet melig. Met When I Think Of You gaan ze nog meer de ballad tour op. Het nummer zou niet misstaan op 1987 of Slip Of The Tongue. Het nummer bevat helemaal de sfeer en de sound van die periode. Wie de deluxe editie koopt krijgt er naast de 13 reguliere songs ook nog een pak bonus tracks bij. Hier staan ook wel nog een paar toffe dingen tussen zoals Can’t Do Right For Doing Wrong en If I Can’t Have You. De andere drie zijn mixen van enkele van hun reguliere nummers.

Op Flesh & Blood pakt Whitesnake nog eens uit met een fris en vinnig album. Hierop tonen ze wat Whitesnake allemaal in zijn mars heeft. Dit klinkt niet vernieuwend maar je hoort spelplezier, degelijke en goede songs. De fans van de band kunnen dit met een gerust hart aanschaffen en genieten van een brok klassieke hardrock.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?