Samenvatting

Recensie door Wim Guillemyn op 08/04/2019
  • Uitgebracht door Century Media Records
  • Metalfans score75

Demo Enter The Realm van Iced Earth is dertig jaar oud en voor het eerst uit op vinyl.

Pluspunten

  • Voor het eerste op gelimiteerde vinyl
  • Ook digitaal en op CD
  • Blijft een belangrijke ep in de metal- en de bandgeschiedenis

Minpunten

  • Geen extra's aan toegevoegd

Iced Earth is al dertig bezig en een vrij grote naam in het thrash en power metal gebeuren. De band heeft ondertussen al 12 albums uitgebracht, met daarnaast ook nog enkele live, tribute en compilatie platen. Reeds vele bandleden en zangers passeerden de revue. De enige constante figuur in die dertig jaar is oprichter John Schaffer. Enter The Realm was een demo uit 1989 en de eerste release van de band onder de huidige naam. Van de zes songs op deze ep zouden er vier verschijnen op hun debuutplaat Iced Earth in 1990.

Om hun dertigjarig bestaan wat te onderstrepen wordt deze historische ep terug uitgegeven. Elke song hier zal wel gekend zijn door de fans of metal liefhebbers. De song Iced Earth bijvoorbeeld is uitgegroeid tot een anthem tijdens optredens. Colors blijft nu nog altijd overeind staan. Curse The Sky bevat alle elementen die Iced Earth in zich heeft: power, emotionaliteit, melodie en pathos. Wie dacht dat er nog verborgen juweeltjes of extra’s zouden worden toegevoegd aan deze re-issue komt bedrogen uit want die zijn niet aanwezig. Toch wel jammer. Waar zit dan de meerwaarde van deze heruitgave? Voor het eerst wordt deze demo ook uitgebracht op vinyl. In 1989 was de ep enkel te verkrijgen in de vorm van een cassette op 1000 exemplaren. Vanaf heden dus op vinyl met keuze uit gelimiteerde zwarte of gekleurde vinyl met poster, inleg en een ets. Echt voer voor de fans. Daarnaast zal hij ook digitaal en op CD verkrijgbaar zijn.

Dat deze ep nu ook op vinyl uitgebracht wordt lijkt mij logisch gezien de booming van vinyl als drager van muziek. En de fans die alles verzamelen zullen dit ongetwijfeld ook willen hebben. Voor de doorsnee muziekliefhebber lijkt mij dit niet meteen een must have. Daarom dat de score niet hoger dan 75 is. Er staat niets nieuws op en de meeste songs staan op langspeler Iced Earth, hun compilaties of op live albums. Het blijft wel een historische release en een monument uit de geschiedenis van de band.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?