Samenvatting

Recensie door Wim Guillemyn op 01/04/2019
  • Metalfans score60

Opgezwollen muziek die bol staat van valse pathos.

Pluspunten

  • Degelijke songs en productie

Minpunten

  • Te glad
  • Ongeloofwaardige teksten over opstand en revolutie
  • Mist een eigen gezicht en doorleefdheid

Het trio van The Maension heeft Hollywood als zijn thuisbasis. Maar iedereen binnen de band en de crew is afkomstig uit of geboren in andere landen, zoals Italië, Duitsland, Uk…. Naast Amerika richten ze zich nu met deze derde release vooral op Groot Brittannië en België. In december 2018 deden ze hier maar liefst zes kleinere optredens. Het is dus een band met een plan. Hun eerste wereldtournee financierden ze zelf en daarin deden ze maar liefst 126 optredens. Ze zitten met hun muziek ergens tussen Nickelback, Creed en The Deathstars. Maension is verantwoordelijk voor de zang, programming, gitaren en drums. Sky doet de keytar en Riz de bass. Voor de rest doen ze voor de vocals beroep op een hele resem (onbekende) muzikanten.

Muzikaal is het een kruising tussen metal en alternatieve harde rock. Soms zingen ze wel een beetje in slogans zoals op opener Army of the People. “We are the army of the People, Power to us, Power to us! Say it! Say it! We are not gonna follow you.” Meezingbaar en aantrekkelijke lyrics voor de iets jongere metalfans vermoed ik. Zelf vind ik deze tekst te clichématig, inhoudelijk nietszeggend en niet overtuigend genoeg. Verder bevat het nummer ook enkele opera vocals. Met name een sopraan en tenor stem die zo het nummer wat proberen omhoog te tillen. Gelukkig is niet elke song zo clichématig. The Enigeer is bijvoorbeeld op vlak van tekst en muziek sterk. Ook Elation is catchy en aangenaam om naar te luisteren. Mark Maension heeft wel een ferme stem maar door de gladde productie en de opgezwollen refreinen komt die niet altijd tot zijn recht. Happy is een goed opgebouwde ballad die vrij over de top en groots klinkt. Je moet er liefhebber van zijn natuurlijk. En eerlijk gezegd is het niet mijn ding. Al hun liedjes klinken alsof ze gemaakt zijn voor een groot stadion concert.

The Maension laat niets aan het toeval over en wil gegarandeerd groot scoren. Dat blijkt uit hun ambitie en hun muziek. Alleen vind ik ondanks alles dat het wat eendimensionaal is. Die teksten over revolutie en de macht aan het volk klinken zo ongeloofwaardig dat het de songs naar beneden haalt. Daardoor lijkt het meer op een plaat waarbij men eerst een marktonderzoek heeft gedaan vooraleer te beslissen welke elementen ze er gingen in stoppen. Om maar te zeggen dat het eerder een voorspelbaar en fake album is geworden waar ze, naar mijn idee, de Europese markt niet mee zullen veroveren. De grote podia zullen nog even moeten wachten.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?