Samenvatting

Recensie door voorzitter op 20/03/2019
  • Metalfans score82

Op de EP Dynamiet zet BEUK een grote stap vooruit. De teksten zijn nog steeds leuk en gevat, maar kleven minder aan het papier waarop ze bedacht zijn. De energie van de liveshows voel je nu ook in het studiomateriaal. Deze BEUK is een blijver. 

Pluspunten

  • Heel dynamische hardrock
  • Super productie
  • Hardrock kan ook in het Nederlands

Minpunten

  • Nauwelijks minpunten. Misschien alleen dat het artwork ook naar een hoger level mag

De Nederlandstalige hardrockband BEUK heeft twee jaar na het album Strak Plan de EP Dynamiet klaar. BEUK klinkt op deze EP een heel stuk dynamischer en ook als songschrijvers zijn ze zowel inhoudelijk als muzikaal sterk gegroeid. Het klinkt allemaal wat vlotter. De invloed van Motörhead is net ietsje minder dan op Strak Plan, terwijl er meer echo’s van De Kreuners te horen zijn. Maar er wordt wel nog altijd stevig, snel en hard gerockt. Producer Ace Zec (King Hiss, Diablo Blvd, Spoil Engine) heeft de teugels strak gehouden.

Opener en derde single Dynamiet is een ode aan de periode van de jaren ‘70, toen de rockscene tijdloze parels afleverde, en het vinyl. Voorts krijgen we met Hel van de Planeet nog een track over de Eerste Wereldoorlog. Het dreigende ritme inspireerde Britse radiostations er naar verluidt toe om BEUK te vergelijken met Rammstein, maar zover zou ik zelf niet gaan. Turbotine is opgedragen aan BEUK’s persoonlijke muze, een Venitiaans blonde schone met een vurig karakter. Dit is stevige punkrock met een dosis Motörhead.

Alles Wat Je Wil stond al lang op setlist van de band uit Brugge en nu we de opname gehoord hebben, snappen we nog meer dan daarvoor waarom het een publiekslieveling is. Deze felle rocker bejubelt de flandriensmentaliteit waarmee Jelle Wallays vijf jaar geleden de klassieker Parijs-Tours won. Op Strak Plan was de titeltrack ook reeds opgedragen aan Jacky Durand (winnaar van de Ronde van Vlaanderen). BEUK speelde als nochtans Nederlandstalige band al meer dan 20 keer in Engeland. En de liefde voor de Londense muziekscene is wederzijds. Geniale Gypsy vertelt hoe in die legendarische clubs nog steeds de geesten van Jimi Hendrix en Bon Scott rondwaren. Afsluiter Tijdbom is een protestsong tegen de toenemende chaos en geweld in de wereld. Op deze single van afgelopen herfst kreeg BEUK vocale versterking van de Oostendse oerpunkrocker Frank Dubbe, die voor het eerst in het Nederlands zingt. De Oostendenaar is een levende legende en een goede vriend van Arno, Marcel Vanthilt en wijlen Willy Willy.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?