Samenvatting

Recensie door voorzitter op 20/03/2019
  • Metalfans score78

Ellende maakt op Lebensnehmer een kunstwerk van ellende. Schoonheid geboren in de krochten van de hel.

Pluspunten

  • Atmosferische blackmetal volgens het boekje
  • Voor dit genre is de productie en geluidsmix heel helder

Minpunten

  • De instrumentale tussenstukjes hadden ze achterwege mogen laten

Ellende is een Oostenrijkse atmosferische blackmetalband met een bandnaam die - zonder negatieve bedoelingen - de lading dekt. Deze band voedt zich met ellende, blaast de laatste kaars uit en zuigt alle leven uit de luisteraars.

Ellende werd in 2011 opgericht door de Oostenrijkse multi-instrumentalist LG en heeft reeds twee albums uitgebracht. Met het tweede, Todbringer, wisten de Oostenrijkers heel wat blackmetalfans (Wiegedood, Drudkh) te bekoren. De verwachtingen liggen dan ook hoog voor de opvolger.

LG en zijn studiodrummer PF hebben met Lebensnehmer een sterk album afgeleverd. Met name het drumwerk is bijzonder goed. Bij studioprojecten in blackmetal wordt met drumcomputers of andere kunstgrepen gewerkt en dan maak je met een 'menselijke' drummer toch wel het verschil. Op Lebensnehmer zet Ellende nog een grote stap vooruit ten opzichte van Todbringer. Zowel inzake opname, productie en mix, als inzake compositie. Alleen de instrumentale, rustige tussenstukjes gaan al na een paar luisterbeurten vervelen.

Wel meteen raak is Augenblick, een portie dood en verderf zonder genade. Hier klinkt het atmosferische aspect het zwaarste door. Ook Die Wege is een beresterk nummer. De lijkenliefhebberij gaat door met Der Blick Wird Leer en Du Wärst Eine Schöne Leiche. Die laatste track is echt het beste nummer van dit album en wordt dan ook als single naar voren geschoven. Hij begint als een vuurbal van agressieve riffs, vertraagt even, gaat dan naar een lange break en daarna komt nog een lang eindoffensief met agressieve en toch bijzonder melodieuze riffs. Het is die combinatie van agressieve blackmetalzang en die mooie, heldere gitaarmelodieën die van Ellende een unieke band maken. Afsluiter Atemzug begint met een fraai staaltje speed-blackmetal om dan via wat fijne pianostukken een einde te breien aan Lebensnehmer.

Wie Ellende (live zijn ze met vier) aan het werk wil zien, moet op 31 maart naar Willemeen in Arnhem (Nederland).


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?