Samenvatting

Recensie door voorzitter op 20/03/2019
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score80

Dit is een killer-debuut zoals we er nog maar weinig gehoord hebben in Vlaanderen en al helemaal in de powermetal. Met een album als Demons In The Dark zal België al snel te klein zijn voor Witchlords.

Pluspunten

  • Heerlijke oldschool powermetal
  • Een stem als een klok. Een ware verrijking voor de Belgische scène
  • Knappe, gevarieerde composities

Minpunten

  • Nog wat werkpuntjes voor de bas en de refreinen
  • Muzikaal niet altijd origineel, maar dat vraagt dit genre ook niet

Witchlords is een nieuwe Vlaamse powermetalband die uit het niets op de proppen komt met een sterk debuutalbum. Uit het niets is misschien overdreven, want de twee founding fathers komen van bij de heavymetalband Point Fifty. Kristof staat in voor de vocals, de gitaarpartijen en de bas en Thomas voor de drums. Live zal het duo nog aangevuld worden met een bassist en een gitarist, zodat Kristof zich helemaal kan toeleggen op zijn hoge noten. Mijn God, wat een stem heeft die. Dit is echt de ontdekking van de voorbije tien jaar. Hij gaat heel hoog, kan dat heel lang volhouden en toch klinkt het niet geforceerd. Denk aan Helloween, Blind Guardian en Primal Fear en je zit al een heel eind in de juiste richting. 

Ook muzikaal zit het helemaal snor bij Witchlords. Ze komen met die hoge vocalen al snel uit bij de powermetal van de jaren '80 en ze voelen zich blijkbaar heel goed thuis in dat tijdperk. Dat Kristof en Thomas ook nog eens van tabletop wargaming houden (veldslagen naspelen met figuurtjes, maar dan voor gevorderden), maakt dat ze ook inhoudelijk wel wat te vertellen hebben. En laat oldschool-powermetal nu net een genre zijn waar al eens vaker een veldslag, een held, wat bloedvergieten en een slachtpartij ingezet wordt. Het plaatje klopt helemaal. En titeltrack Demons In The Dark is als single een prima visitekaartje voor dit album. Andere prima tracks zijn The Horde en Chaos.

Wat ook opvalt, is dat het allemaal flink vooruitgaat. Met tien tracks in goed 30 minuten komen ze bij Witchlords dicht in de buurt van de speedmetal van Evil Invaders, maar ze hebben meer aandacht voor de melodie, de compositie en de gitaarsolo's. Opmerkingen zijn er natuurlijk ook. De productie kon nog iets beter, de bas zit heel ver achteraan in de mix en een voluit meezingbaar refrein hoor je enkel op de titeltrack. Maar voor die opmerkingen moeten we al het vergrootglas bovenhalen.  

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?