The Three Tremors – The Three Tremors

Samengevat

The Three Tremors bundelt drie grote zangers in één project. Het lukt de heren slechts gedeeltelijk om sterke, interessante songs te schrijven en over te komen als een volwaardige band. Op die andere momenten hoor je slechts een kakafonie van painkillerachtig geschreeuw.

Pluspunten

    • Tof, uniek concept
    • High pitched screams

Minpunten

    • Vervalt soms tot een kakafonie

Eindoordeel

76

Onlangs brachten we jullie het nieuws over de totstandkoming van het The Three Tremors-project. Een band die de grote namen in het speed en power metal genre bijeenbrengt en hen bundelt op één album. Sean Peck (Cage, Denner/Shermann, Death Dealer) heeft met Hell Destroyer een ware underground klassieker geschreven, ook Science of Annihilation kon ik best nog goed pruimen, maar daarna kon Cage niet echt veel potten meer breken. Harry "The Tyrant" Conklin heeft na een jarenlange dienst bij Jag Panzer een mooi palmares bijeen gezongen. Maar het mooiste cv is ongetwijfeld dat van Tim "Ripper" Owens de beste man heeft de microfoon mogen bedienen bij de grootheden der aarde. Als je Iced Earth, Judas Priest en Yngwie J. Malmsteen op je curriculum hebt staan, zegt dat genoeg over je capaciteiten. De verwachtingen voor die trio liggen hierdoor torenhoog.

Gewaarwording 1: Uiteraard kunnen drie zangers alleen geen album vullen. Ze worden versterkt door Alex Pickard (bass), Sean Elg (drums), Casey Trask (gitaar) en Dave Garcia (gitaar). Allen afkomstig van Sean Pecks band Cage.

Gewaarwording 2: De Cage-bandleden schreven alle muziek en Sean Peck schreef alle lyrics. Insiders weten dat dit een vaste Cage-stramien is op een nieuw album van de band.

Met deze twee gewaarwordingen in het achterhoofd moet ik de obligatoire vraag stellen. Is dit slechts een nieuw Cage album met veredelde gastbijdrages of horen we hier echt een nieuwe band?

Voor fans van high pitching falsetto screams moet dit project op een natte droom lijken. Het mag wel duidelijk wezen dat wanneer men deze drie heren samen laat zingen er enige sprake van harmonie moet zijn, anders vervalt het geheel snel tot een bombastische chaos. Na vele luisterbeurten kan ik concluderen dat het de drie tremors slechts gedeeltelijk is gelukt. Bijvoorbeeld op opener Invaders From The Sky kunnen de drie heren elk hun ding doen en mekaar versterken in het refrein. Dit is dan ook de enige aanpak die werkt en zijn vruchten afwerpt. When The Last Scream Fades is een tweede mooie voorbeeld waarop de drie schreeuwlelijkaards de harmonie hebben gevonden en elkaar weten te versterken. Op de momenten dat de drie heren ongecontroleerd en gezamenlijk hun kelen opentrekken (denk hierbij dan vooral aan een hoog painkillergehalte), hoor je niet meer wie wie is en gaat alle kracht in de chaos en bombast verloren.

Zoals in de intro van deze review geschreven: Cage heeft al lang geen potten meer gebroken en dus ook op dit album moet je geen spetterende klassiekers verwachten. Sean Peck lijkt deze dagen enkel nog te kunnen schitteren, wanneer Ross The Boss of het Mercyful Fate tandem hem bijstaat. Fans die graag high pitched screams in hun heavy metal horen en metalheads die snuisterijen verzamelen, zullen tevreden zijn met dit werkje. De mensen die iets kritischer zijn en niet tot bovenstaande categorieën behoren, doen er dan ook goed aan om verschillende liedjes te beluisteren en moeten zich er goed van vergewissen dat ze deze sound een uur lang kunnen verdragen.

Om een antwoord op mijn op mijn openingsvraag te formuleren: Het is de drie heren slechts gedeeltelijk gelukt om interessante songs te schrijven en echt als een volwaardige band over te komen. Op die andere momenten hoor je een slecht georkestreerde kakafonie. Om met een positieve noot te eindigen, kan ik zeggen dat dit zeker een leuk en amusant project is. De drie heren geloven in hun eigen kunnen, want er werd een heuse tour gepland om het album te ondersteunen. Wie weet volgt er in de toekomst een tweede album en leren de heren uit de fouten die ze op hun debuut hebben gemaakt.

 

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?