Fenrir - Legends Of The Grail

Samengevat

Fenrir heeft met Legends Of The Grail een knap album onder de arm dat nog meer deuren zou moeten openen voor deze Franse band, ook in België. Op termijn kan dit de nieuwe Eluveite worden. 

Pluspunten

    • Geen artificiële pogingen om nieuwe ideeën te brengen in muziek of lyrics
    • Topmuzikanten en een heldere en heel evenwichtige productie en mix

Minpunten

    • Een pakkend refrein ontbreekt nog te vaak

Eindoordeel

75

Fenrir

  • Folk metal
  • 2006
  • 0

De Franse folkmetalband Fenrir heeft met Legends Of The Grail zijn tweede album uit. Hun debuut brachten ze nog uit bij het bekende label Season Of Mist, maar deze tweedeling komt uit in eigen beheer. Toch werden kosten noch moeite gespaard en krijgt de luisteraar een mooi geproduceerd album voorgeschoteld. De albumtitel geeft al meteen het thema van dit conceptalbum weg: Koning Arthur en zijn ridders. Niet zo heel origineel, maar als een oer-klassiek thema nog steeds werkt, moet je er ook niet met een wijde boog omheen willen lopen. Muzikaal sluit deze band mooi aan bij wat men 'Keltische folkmetal' noemt.

Dit album is overigens best te pruimen zonder dat je de verhaallijn van het concept volgt. De stem van frontvrouw Elsa is hoog en ijl, zodat je er goed je aandacht moet bijhouden als je het verhaal toch wel wil volgen. Twee keer schakelen ze bij Fenrir over van (modern) Engels naar oud-Frans, terwijl de verhaallijn wel voortgaat. Elsa's stem vormt een mooi blend met de folkmetal van de rest van de band. In tegenstelling tot wat andere bands in dit genre te vaak doen, worden de typische folk-instrumenten hier niet beperkt tot de intro, outro en kalmere passages, maar krijgen ze volop de hoofdrol. Logisch ook met twee violen in de bezetting. Het geeft deze Legends Of The Grail een barok prog-karakter, net niet theatraal of symfonisch. Ook de kracht en de agressie van de gitaren is uiteraard aanwezig, maar eerder in een dienende rol. Het drumwerk is eenvoudig, maar ook wel efficiënt. 

Fans van Eluveite, het vroegere Sengir of zeker Cathubodua zullen dit vast weten te waarderen.

 

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?