Malevolent Creation – The 13th Beast

Samengevat

Phil Fasciana koerst Malevolent Creation met een nieuwe bezetting verder. Het grote verlies van Brett Hoffmann wordt door Lee Wollenschlaeger goed opgevangen. The 13th Beast bevat vijftig minuten aan uptempo brutale death metal zonder enige variatie of opsmuk.

Pluspunten

    • Wollenschlaeger is een waardige opvolger
    • Na 31 jaar nog behoorlijk ruig en bruut

Minpunten

    • Geen variatie in de muziek

Eindoordeel

81

Laat je door de titel goed verrassen: Malevolent Creation brengt met The 13th Beast zijn dertiende langspeler uit. Origineel toch? Kuch… Achja, na een eenendertigjarige carrière vergeef ik het hen, of alleszins Phil Fasciana dan toch, want de rest van de band zijn kersverse groentjes.

Helaas, u kon het een half jaar geleden reeds op onze site lezen: Brett Hoffmann overleed op 7 juli 2018 aan de gevolgen van colonkanker. Hoffmann leende zijn stem voor het gros van de Malevolent Creation platen, en beheerste dientengevolge ook een groot deel van de sound. Uiteraard moest bandleider en componist Phil Fasciana een nieuwe zanger rekruteren om het voorbestaan van de band uit Florida te kunnen garanderen. Deze nieuwe kracht vond hij in de Zuid-Afrikaan Lee Wollenschlaeger. Als mens zijn we allemaal niet scheutig op verandering en vervanging, dus houden we de loep onbewust iets langer op hetgeen dat werd vervangen. In dit geval dus de meer dan gerespecteerde vocalen van Hoffmann. Naast Wollenschlaeger horen we op dit nieuwe album ook de nieuwe bassist Josh Gibbs en drummer Philip Cancilla voor het eerst. Phil Fasciana opereert met andere woorden op zijn nieuwe plaat met een volledig nieuwe bezetting.

In tegenstelling tot het voorgaande album Dead Man's Path opent The 13th Beast niet met een traag, sfeervol nummer, maar met een fragment uit The Hitcher uit 1986 (met dank aan IMDb): “I cut off his legs... and his arms... and his head... and I'm going to do the same to you.” Deze intro belooft veel ‘gore’ en ander slachtwerk en de intro houdt zich aan die belofte, want na een minuut beukt de band er op los om pas vijftig minuten later stoppen, wanneer het plaatje letterlijk is afgespeeld. Onmiddellijk is duidelijk dat er met Wollenschlaeger een waardige opvolger voor Hoffmann werd gevonden. Wollenschlaegers vocalen zijn iets dieper en ruiger dan deze van zijn voorganger. Uiteraard komt dit de muziek alleen maar ten goede. Malevolent Creation maakt nog steeds death metal die niet voor Cannibal Corps, Morbide Angèle of Deicide moet onderdoen. De muziek op dit dertiende beest kent sporadisch een minuscuul snuifje deathcore door bijvoorbeeld de breakdowns en tempowisselingen in Born Of Pain, maar hoofdzakelijk is het brutale death metal die de klok slaat. Hoewel dit laatstgenoemde nummer qua structuur van de rest van het album afwijkt, kan ik je deze als luistertip meedelen. Er is op The 13th Beast geen plaats voor melodische stukken, rustpunten of enige andere vorm van snuisterijen. De death metalfan zal hier vooral de enorme kracht van het album in zien. De meer avontuurlijke metalfan zal dit als een zwakte aanschouwen.

Er wordt dus bijna de gehele schijflengte uptempo death gespeeld. Wollenschlaeger heeft, zoals eerder vermeld, een heerlijke diepe grunt (denk regio Glen Benton) en wisselt amper tot niet van toon. Het is slechts in de laatste akkoorden van Born Of Pain dat de band wat snelheid verliest. Hierdoor bekruipt mij het gevoel dat er in de nieuwe bandbezetting misschien wat meer had kunnen zitten. De composities steken allemaal stuk voor stuk sterk in elkaar en het is wederom behoorlijk ruig spul geworden, maar misschien is het allemaal net dat tikkeltje teveel. Ook na de tiende luisterbeurt lijken alle songs aaneen te plakken door het gebrek aan variatie. Aan gebrek aan inspiratie zal het niet gelegen hebben, want het enthousiasme spat werkelijk uit je speakers.

Wanneer je muziek zoekt die zich in de grijze zone van goede death metalbands bevindt, kan je dit album met een gerust hart in huis halen. Wanneer je net dat tikkeltje méér verwacht, zou je enigszins teleurgesteld kunnen worden. Weet echter in elk geval dat Malevolent Creation alleszins nog niet is uitgeteld.

The 13th Beast komt uit op 18 januari via Century Media Records.

 

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?