Samenvatting

Recensie door Srachex op 27/09/2018
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score86

Within Destruction brengt deathcore recht vanuit de Thy Art Is Murder straat. Een overdaad aan enthousiasme en interessante songstructuren maken van dit sci-fi-themed album een heerlijk tussendoortje of een noodzakelijke aankoop voor de fans van het genre.

Pluspunten

  • De veelzijdige zang van Rok Rupnik
  • Gastbijdrages van enkele toppers in het genre

Minpunten

  • Drums soms iets te ver verdrongen naar de achtergrond.

– Alarmsounds – The Slam Police: “You guys ain’t Slam!”

Dit album werd reeds enige maanden geleden uitgebracht. Omdat ik nergens op het www een degelijke recensie vond en omdat de populariteit van deze jongens op youtube en andere media stijgende is, vond ik het toch de moeite om hier even de tijd voor te nemen. Recentelijk tot de stal van Unique Leader Records toegetreden, brengt de Sloveense deathcore (maar zeker géén slam) formatie Within Destruction hun derde full-length: Deathwish.

Deathwish start met een enorm cliché: een angstige man belt de autoriteiten om een alien-invasie te melden. Ja, ik vind dit niet uit, want Within Destruction heeft de moeite genomen om dit voor mij uit te vinden. De intro breekt af om onmiddellijk over te gaan in de titeltrack: een retestrak en loeihard deathcore nummer. Zanger Rok Rupnik bewijst onmiddellijk zijn kunnen en brult, grunt, pigsquealt alsof zijn leven ervan afhangt. Op dit nummer krijgt hij steun van Vulvodynia’s brulboei Duncan Bentley. De ongeoefende luisteraar zal er kop noch staart aan krijgen wie er überhaupt aan het brullen is, maar de deathcorefans weten dat goede gastbijdragen een absolute must zijn in dit genre. Je mag van Within Destruction breakdowns, blastbeats en andere slam verwachten. Maar zo zijn er naast de harde stukken ook regelmatig enkele melodische noten te horen. De muziek is uitermate krachtig, maar toch ook uitgebalanceerd. Iets uitgebalanceerder dan het vorige album, moest je Void in je digitale of fysieke muziekbib hebben staan. Als enig klein minpuntje wil ik aanhalen dat de drums van Luka Vezzosi soms door het overige muzikale geweld op de achtergrond geraken.

De grappige video die de vijf mannen voor Human Defect hebben opgenomen, is wel eens het bekijken waard: de heren hebben zich verkleed als hiphoppers en de gehele clip is een echte hiphop-parodie geworden. De bijdrage van Dickie Allen van Infant Annihilator zowel in de clip als op het nummer is subliem.

Smerig, smeriger, shmeiregst. Zo smerig als Infant Annihilator en Vulvodynia wordt het op Deathwish niet. De alien-deathcore die op Deathwish te horen is, is ideaal voor metalheads die het extreme en het uiterste in het metalspectrum willen opzoeken, maar niet gediend zijn met de thematiek die de voorgenoemde bands brengen. Dat het armageddon-alien-thema een verfrissende wind in het genre is, heeft Rings Of Saturn ons wel reeds vele malen geleerd. Het prachtige artwork is van de hand van Pär Olofsson – geen onbekende in de scene.

Fans van Thy Art Is Murder zullen van deze plaat smullen, als ware het een in stroop gedrenkte appel op de kermis. Niet alleen klinkt Rok Rupnik regelmatig eens als CJ McMahon, ook muzikaal wordt er regelmatig een vette knipoog in de richting van de Australische grootheden gemaakt. Schilder Within Destruction echter niet snel af als een flauw Thy Art-afkooksel; de band heeft voldoende potentie in zijn mars om je een volledig album te vermaken en heeft weldegelijk een eigen smoel.

Kan je eens een goede deathcoreslam verdragen en een zanger die vaak geen tekst lijkt te zingen, maar eerder iets in de stijl van: “Breee, Bree, Breeeeee” en “Kwiii, Kwiii, Kwiiiiiiii”. Geef deze band dan eens de nodige luisterbeurt.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?