Samenvatting

Recensie door voorzitter op 28/08/2018
  • Metalfans score83

Het lange wachten na het uitdoven van Ascend-ency wordt beloond met een nieuwe band en vooral een nieuw album dat vooral naar meer smaakt. Het moet niet nog eens acht jaar duren voor hier een vervolg op komt.

Pluspunten

  • Heel zorgvuldig geproduceerd. Geduld loont
  • Goed gedoseerd, zodat alles verteerbaar blijft. Geen eenvoudige klus in extreme metal

Minpunten

  • Geen minpunten te vinden

Salvation is het eerste album van de Belgische metalband DodenGod. Misschien nog niet de bekendste naam, DodenGod, maar de twee leden hebben een lange staat van dienst in het Vlaamse metallandschap, bij o.m. Fleshmould, Iconoclasm en Thronum Vrondor. DodenGod is een studioproject dat voortbouwt op een andere studioband: Ascend-ency. Het Britse Antitheus Productions brengt Salvation digitaal en op CD uit .

Dankzij verfijningen in het productieproces (opnames en mix) klinkt dit nieuwe materiaal minder als industrial metal als Regression, het laatste album van Ascend-ency, dat in 2011 uitkwam. Het nieuwe album klinkt als geheel minder ruw en minder kil. Tegelijk werden aan het recept van extreme en deathmetal nog meer elementen van vooral doom en black toegevoegd. Allemaal samen verklaart dat de naamsverandering van Ascend-ency naar DodenGod, maar over het verhaal van de band verneem je binnenkort meer in het interview op deze site.

Behalve de betere studiotechnieken zijn er nog twee zaken die opvallend beter zijn dan op Regression: de productionele visie en de arrangementen. Als contrast met het agressieve gitaarwerk en de death- en soms zelfs bijna grind-grunts worden al eens een stukje koorzang of wat violen op de luisteraar losgelaten, zonder dat het geforceerd of bombastisch klinkt. De keuzes die gemaakt werden, maken van Salvation een goed gedoseerd en toch behapbaar meesterwerk in de extreme metal. Referenties geven is moeilijk. Dit is verfijnder dan Aborted en extremer dan Suffocation. Thronum Vrondor komt uiteraard in de buurt, maar ook Septic Flesh, Shylmagoghnar en Rotting Christ.

Openingstrack A Storm In The Emptiness is een flinke uithaal van agressieve en extreme metal. Die lijn wordt aangehouden doorheen zowat alle tracks: heel stevige gitaren in dikke lagen over elkaar, maar toch heel verteerbaar. Wie Salvation op Bandcamp verkent en weinig tijd heeft, moet behalve A Storm In The Emptiness nog zeker Sculptured, Banishment en Carving Infinity een kans geven. Het beste werd opgespaard tot het einde van het album: Gates Of Nations is goed voor tien minuten extreme metal van de bovenste plank.

Beluister nu het album Salvation van DodenGod op Bandcamp.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?