Samenvatting

Recensie door voorzitter op 15/04/2018
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score92

Chalice had zichzelf voor de twintigste verjaardag van de band geen mooier cadeau kunnen geven dan deze Ashes Of Hope. Misschien wel het beste deathmetalalbum van het jaar.

 

Pluspunten

  • Heel uitgebalanceerd album, met een perfecte mix tussen agressie en emotie
  • Perfecte productie en geluidsmix
  • Geduld levert kwaliteit op

Minpunten

  • Nauwelijks minpunten

Chalice viert zijn twintigste verjaardag als band met het uitbrengen van een nieuw album. Dat is nog maar het vierde album van deze death/thrash-band, maar ze verkiezen duidelijk kwaliteit boven kwantiteit. En kwaliteit leveren ze. Op dit ei heeft deze band lang zitten broeden. Heel wat nummers van deze Ashes Of Hope staan reeds één of meer jaren op de setlist en evolueerden bij elke live-uitvoering tot de versie die in de studio opgenomen werd.

Het album is een afgewogen mix van agressie en emotie, van melodie en technisch kunnen, van inhouden en beuken. Wat opvalt is dat de band een hele sprong gemaakt heeft in het bedenken en schrijven van de nummers: opbouw, hooks, breaks, solo’s. Alles zit heel organisch in elkaar. Vocalist Pieter levert op Ashes Of Hope zijn beste prestatie tot dusver. Hij gebruikt hier de hele range van zijn stem, van cleane spoken word over screams en growls tot diepe, gutturale grunts. Ook de andere bandleden hebben elk een aantal grenzen verlegd, zodat deze band op dit album boven zichzelf uitstijgt. Chalice kende in zijn bestaan heel wat personeelswissels, maar had ook altijd een neus voor talent. Het is de verdienste van producer Tony De Block dat dat talent komt bovendrijven op Ashes Of Hope. Zelden is een geluidsmix zo minutieus afgesteld en al zeker niet in het genre van de deathmetal. Het siert de band ook dat ze voor deze uitgave in eigen beheer toch wilden investeren om in twee verschillende studio’s te gaan opnemen. Dat de vocalen en drums opgenomen zijn in de prestigieuze Galaxy in Mol, hoor je dat verschil? Toch wel. Elk detail, elke nuance kan opgemerkt worden voor wie wil. De lyrics zijn perfect te volgen. Deze opnames zijn minstens zo goed of zelfs beter dan die van Memoriam voor The Silent Vigil.

De kwaliteit ligt constant hoog. Toch zijn er enkele tracks die er nog een beetje bovenuit steken. Het bloedstollende Among The Damned, het opgejaagde The Age Of Fear of het op een leuke melodie drijvende Musings On The Bank. Het heerlijke venijn zit hem echter in de staart van het album: For You (het voorlaatste nummer) is al een straffe track, maar is slechts het voorgerecht voor het epische A Death Without Warning. Dat bouwt mooi en geduldig op van een eenvoudige baslijn en wat spoken word naar een spervuur van gitaren, drums en ongeleide agressie. Een katharsis die zijn gelijke niet kent.

Chalice stelt Ashes Of Hope voor op zaterdag 21 april in Kortrijk. Daarna volgen nog o.m. festivals in Zulte, Oud-Turnhout en Zillebeke.

 

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?