Samenvatting

Recensie door Maarten op 08/01/2018
  • Uitgebracht door Napalm Records
  • Metalfans score90

Iedereen die wel eens kan genieten van de geschriften van Tolkien, of een streepje atmosferische black metal wel weet te appreciëren, moet With Doom We Come beluisterd hebben: een bezwerende en meeslepende ervaring door de diepste kronkels van Midden-aarde.

Pluspunten

  • Uitstekende bezetting
  • Prachtige opbouw van nummers
  • Enorm meeslepend
  • Prachtige teksten met respect voor het werk van Tolkien

Minpunten

  • De flow hapert halverwege
  • Besef dat dit geen album is dat je ooit live zal horen

Reeds sinds 1993 voorziet Summoning ons van betoverende blackmetalmelodieën die zo uit Midden-aarde zouden komen; in realiteit komt dit muzikale duo echter uit Oostenrijk, en hebben ze zonet hun nieuwste album uitgebracht. Gebaseerd op de verhalen en gedichten van J. R. R. Tolkien, en met een hele resem aan muzikale kennis ter beschikking, werken ze aan atmosferische prachtstukjes om bij weg te dromen. Ook op dit meest recente album, With Doom We Come, is dat het geval.

Het album bestaat uit 8 nummers die, op één overgangsnummer na, allemaal afklokken op meer dan 7 minuten. Aan deze opbouw is het reeds duidelijk dat dit vooral een album is om te beluisteren, en niet zozeer om live te spelen. Dit is dan ook de bedoeling niet van Summoning: ze touren namelijk nooit, en maken muziek louter om op hun albums te beluisteren. Beginnen doen ze met diep tromgeroffel: Tar-Calion is een bezwerend en onheilspellend nummer over de laatste koning van Númenor. Dit wordt opgevolgd door het epische Silvertine, verwijzend naar de zuidelijkste top van de bergen van Moria. Dit nummer is er eentje om je helemaal in te verliezen, met een repetitieve maar standvastige tred, afgewisseld met betoverende melodieën. Ook opvolger Carcharoth is een nummer om U tegen te zeggen: een zeer sterk en afwisselend nummer, vernoemd naar de krachtige, angstaanjagende weerwolf uit de Silmarillen. Herumor daarentegen is een ietwat magerder beestje, en verstoort de verder uitstekende flow van het album. Dit wordt meteen rechtgezet door het korte, maar verkwikkende en avontuurlijk nummer Barrow-Downs. Ook een verrassend en meeslepend nummer is Mirklands, gebaseerd op een gedicht van Ralph Waldo Emerson, dat vrijwel perfect bij de sfeer van het album past. Toppunt en eindnoot van het album is  With Doom I Come: een enorm episch festijn van meer dan 11 minuten, met betoverende harpmelodieën, trots hoorngeschal en een meeslepende tekst. Afsluiten met dit meesterwerk maakt van het album een kwalitatieve crescendo, die ze met glans voltooien.

We moeten er geen doekjes om winden: dit is een topalbum. Wat gesputter in de flow in het midden van het album bederft de pret een beetje, maar de hoogstaande kwaliteit van de overige nummers, en dan vooral van dat uitstekende slotnummer, compenseren dit ruimschoots. Zeker wanneer je beseft dat dit gerealiseerd is door een tweekoppige band, kun je niet anders dan je hoedje af doen. Het blijft natuurlijk wel een luisteralbum, dus geen energieke nummers die geschikt zijn om live te spelen of te aanhoren. Maar laat dat je niet tegenhouden om dit album te beluisteren zoals Summoning het bedoeld heeft: vlij je comfortabel in je zetel neer, je favoriete werk over Midden-aarde in de hand, knal deze topplaat door je speakers, en geniet.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?