Samenvatting

Recensie door Maarten op 04/01/2018
  • Uitgebracht door Century Media Records
  • Metalfans score87

Watain levert een geslaagde brok black metal af: 8 brutale nummers, zonder cleane gezangen, met een wervelende passie gebracht.

Pluspunten

  • Degelijk tot uitstekende nummers
  • Geen cleane gezangen
  • Op en top 'Watain'

Minpunten

  • Weinig afwisseling
  • Weinig vernieuwing

Wanneer Watain een nieuw album tevoorschijn haalt, begint menig black metalfan te watertanden. Wanneer je beseft dat het inmiddels al 5 jaar geleden is dat hun vorige, rustigere, creatie Wild Hunt verscheen, kun je je ervan verzekeren dat deze plaat niet van de poes zal zijn. Tijdens hun loopbaan heeft de Zweedse black metalband zich een plaatsje tussen de black metalgrootheden toegeëigend, door steevast kwalitatief hoogstaand werk te leveren en een stevige livereputatie op te bouwen. Met hun spiksplinternieuwe plaat Trident Wolf Eclipse trachten ze hun naam opnieuw waar te maken.

Al vanaf openingsnummer Nuclear Alchemy is het duidelijk dat dit album een pak ruiger, aanvallender en feller is dan zijn voorganger: Het begint zonder medelijden staalhard aan een stevig beukend en energievol nummer. Ook in volgende nummers laat Watain zien dat ze wel weten hoe je degelijke black metal maakt: Teufelsreich levert even brutale als ruige melodieën en schept daarbij ook nog eens een beklemmende sfeer. Furor Diabolicus en Ultra (Pandemoniac) doen er daarna nog een schepje bovenop met twee van de zwaarste, felste, diepste maar ook scherpste nummers die de band ons al heeft gegeven. Deze terugkeer naar hardere, zwaardere, maar minder toegankelijke black metal zullen de fans zeker appreciëren: ook de volledige afwezigheid van cleane gezangen wordt warm onthaald. Achtste nummer The Fire of Power is naast het laatste, ook het beste nummer van het album: enorm meeslepend, vernieuwend, maar perfect passend in het album, en een ideale afsluiter voor een album als dit.

Het album heeft echter ook zijn mankementen: het is niet echt vernieuwend, en er zit weinig afwisseling tussen de 8 nummers. Na 5 jaar bleef ik wat op mijn honger zitten. Maar niet getreurd: het blijft in totaal een zeer goed album, dat iedere fan zal weten te appreciëren.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?