Samenvatting

Recensie door Maarten op 03/08/2017
  • Uitgebracht door Century Media Records
  • Metalfans score80

Stevig album waarop Iced Earth met verve laat zien waar ze goed in zijn.

Pluspunten

  • Loeiharde solo's
  • Doet terugdenken aan eerder werk
  • Stu Blocks fenomenale zangpartijen

Minpunten

  • Weinig innovatie
  • Matig middenstuk

De aanstekelijke, energieke mix van power- en heavy metal gecombineerd met loeiharde solo’s en galopperende triplets is een combinatie die Iced Earth al sinds zijn beginjaren op ieder album tentoonstelt, de ene keer al wat geslaagder dan de andere. Op hun nieuwste worp Incorruptible is dit niet anders: ditmaal zonder overkoepelend thema, met losstaande nummers, scheuren ze er duidelijk met veel plezier een volledig album op los.

Great Heathen Army is de ideale opener voor het album: een beklijvend, onheilspellend begin, dat vervolgens losbarst met vlammende gitaren terwijl Stu Block met zijn vocale capaciteiten iedereen omverblaast. Daarna wordt er lustig op los gekaapt en geplunderd met het piratennummer Black flag: een meeslepende portie zeeroversgeweld, dat rustig kabbelend begint maar uitbarst tot een verwoestende storm. Dit nummer is zeer divers, met een uitstekende tekst die duidelijk met veel plezier geschreven is en zonder twijfel enorm sfeervol live gebracht zal worden. Hierop volgen de aanstekelijke, meer melodische nummers Raven Wing en The Veil, die doen terugdenken aan hun oudere werk. Verderop vinden we met Ghost Dance (Awaken The Ancestors) een puur muzikaal nummer, dat opvalt door de invloeden van de muziek van Noord-Amerikaanse indianen. Het voelt met zijn 6 minuten 35 echter nét iets te langdradig aan, en had gerust een minuutje korter gemogen. Slotnummer Clear the Way (december 13th, 1862) is een lange maar epische afsluiter, gebaseerd op de slag bij Fredericksburg, die vol heroïek een einde hamert aan dit album.

Het album zit goed in elkaar, schoot terug naar oudere werken maar behoudt de vooruitgang die ze op enkele van hun recente albums geboekt hebben. Zeker de reeds getalenteerde zanger Stu is er enorm op vooruit gegaan sinds hun vorig album, Plagues of Babylon. Fans zullen zeker niet teleurgesteld worden door deze brok Iced Earth-geweld, maar jammer genoeg is er weinig ruimte voor innovatie: ze blijven spelen waar ze goed in zijn, maar zijn daar dan ook wel écht goed in. Ook zitten de beste nummers samen in het begin van het album, waardoor ze je tijdens het middenstuk wat verliezen. Maar laat dat je zeker niet ontmoedigen: dit album is zeker het (her)beluisteren waard, en zal zowel oude als nieuwe fans tevreden stellen.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?